Siirry sisältöön

Lounea Oy tilinpäätöstiedote 1.1. – 31.12.2024

Asiakaskokemus avainasemassa!

Lounea-konsernin tammikuu-joulukuu 2024

  • Liikevaihto oli 72,7 (66,3) miljoonaa euroa, kasvua 9,6 (7,0) % vertailukaudesta.
  • Jatkuvan laskutuksen liikevaihto oli 54,9 (46,3) miljoonaa euroa, kasvua 18,5 (9,1) % vertailukaudesta
  • Käyttökate oli 15,7 (13,5) miljoonaa euroa, 21,6 (20,3) % liikevaihdosta.
  • Liiketulos oli 4,5 (4,4) miljoonaa euroa, 6,2 (6,7) % liikevaihdosta.
  • Lounea osti Rauman Energian valokuituverkon palveluliiketoiminnan, osana Louneaa 1.7.2024 alkaen
  • Lounea osti liiketoimintakaupalla Vakka-Suomen Puhelimen Nakkilan ja Noormarkun kuituverkot, osana Louneaa 1.7.2024 alkaen
  • Lounea osti Kalajoen Kuitu Oy:n osakekannan, osana Louneaa 1.7.2024 alkaen

    Suluissa esitetyt luvut viittaavat edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon, ellei toisin ilmoiteta. Tilinpäätöstiedotteen luvut ovat tilintarkastettuja.

Katsauskauden jälkeiset tapahtumat

Lounean kaikki valokuituliiketoiminnan asiakkuudet keskitettiin Lounea Palvelut Oy:lle 1.1.2025 alkaen. Vuonna 2024 yritysasiakkaiden valokuituliiketoiminnan asiakkaat olivat osa Lounea Yritysratkaisut Oy:tä.

Lounea tiedotti 3.1.2025 tehneensä strategisen kumppanuussopimuksen Voimatelin kanssa, minkä myötä yhtiö ulkoistaa asennustoimintansa Voimatelille 1.2.2025 alkaen. Järjestely on osa yhtiön strategiaa, joka keskittyy kestävään kasvuun ja asiakaskokemuksen parantamiseen. Kumppanuus Voimatelin kanssa mahdollistaa Lounean resurssien keskittämisen valokuituverkon laadun ja palveluiden innovatiiviseen kehittämiseen.

Lounea-konserniin perustettiin uusi yhtiö Lounea Talokuidut Oy 19.1.2025. Lounea Talokuidut Oy on Lounea Net Oyj:n 100 % omistama tytäryhtiö.

Lounea tiedotti 29.1.2025 solmineensa 148 miljoonan euron rahoituspaketin Danske Bank A/S:n ja Nordean kanssa. Sovittu rahoituspaketti mahdollistaa Lounean nykyisen kasvusuunnitelman toteuttamisen, minkä lisäksi yhtiö uudelleenjärjestelee aiempia lainojaan.

Kalajoen Kuitu Oy fuusioitui Lounea Palvelut Oy:öön 28.2.2025.

Toimitusjohtaja Veli-Matti Viitanen:
Siirrymme valokuidun vauhdilla eteenpäin

Vuosi 2024 oli Lounealle merkittävä kasvun ja kehityksen vuosi, jonka aikana toteutimme strategiaamme tavoitteellisesti ja tuloksekkaasti. Strategiamme keskeisenä painopisteenä oli Suomen digitaalisen infrastruktuurin rakentaminen, asiakaskokemuksen kehittäminen ja digitalisaation hyödyntäminen. Tämän vision ohjaamana saavutimme merkittäviä edistysaskeleita niin liiketoiminnassamme kuin yhteiskunnallisessa vaikuttavuudessamme.

Taloudellinen vakaus ja investoinnit

Taloudellisesti vuosi 2024 oli Lounealle vahvan ja kestävän kasvun aikaa. Jatkoimme vakaata taloudellista kehitystä, joka perustui strategisiin valintoihin ja vastuullisiin investointeihin. Nämä investoinnit olivat paitsi laajamittaisia, myös tarkasti kohdennettuja tukemaan valokuituverkkojen ja matkapuhelinmastojen rakentamista. Niiden avulla varmistimme, että infrastruktuurimme vastaa jatkuvasti digitalisoituvan yhteiskunnan kasvavaan kapasiteetin nälkään. Samalla pidimme kiinni vastuullisuustavoitteistamme ja panostimme kestävään kehitykseen.

Laajentuminen ja yritysostot

Laajentuminen oli yksi keskeisistä strategisista painopisteistämme vuonna 2024. Toteutimme useita merkittäviä hankkeita, jotka tukivat pitkän aikavälin kasvutavoitteitamme. Esimerkkeinä tästä ovat Kalajoen Kuitu Oy:n sekä Vakka-Suomen Puhelimen rakentamien Nakkilan ja Noormarkun valokuituverkkojen hankinnat. Nämä toimenpiteet mahdollistivat kasvustrategiamme jatkamisen, uusien alueiden saavuttamisen ja huippuluokan yhteyksien tarjoamisen entistä suuremmalle asiakaskunnalle. Laajentumisen myötä vahvistimme asemaamme Suomen johtavana valokuituverkkojen tarjoajana.

Tekoäly ja asiakaskokemuksen kehitys

Tekoälyn hyödyntäminen oli yksi vuoden 2024 keskeisistä teemoista. Aiwo-yhteistyömme ansiosta pystyimme nostamaan asiakaspalvelumme laadun ja tehokkuuden uudelle tasolle. Tämän yhteistyön tuloksena asiakkaamme saavat entistä nopeampaa, henkilökohtaisempaa ja älykkäämpää palvelua. Asiakaskokemuksen kehittäminen ei kuitenkaan rajoittunut pelkästään tekoälyn käyttöön.

Vuoden 2024 aikana lanseerasimme uusia palveluita, kuten uuden WiFi-palvelumme. Ratkaisu takaa nopean ja luotettavan nettiyhteyden kodin jokaiseen nurkkaan, tarjoten yksinkertaisen ja tehokkaan ratkaisun asiakkaidemme arkeen. Pyrimme näin tekemään asiakkaan palvelukokemasta kokonaisuudessaan paremman.

Vastuullisuus

Katsantokauden aikana toteutettu kattava kaksoisolennaisuusanalyysi vahvisti, että Lounean tähän asti tekemä vastuullisuustyö vastaa pitkälti sidosryhmiemme odotuksiin. Tämä lujitti sitoutumistamme panostaa vastuullisuuteen entistä määrätietoisemmin.

Vuonna 2024 saavutimme jälleen hiilineutraaliuden oman toimintamme osalta. Hiilineutraaliustavoitteidemme edistämistä jatkettiin konkreettisilla toimilla, kuten aurinkopaneelien lisäämisellä, uusiutuvien polttoaineiden käytöllä ja sellaisten toimittajien suosimisella, jotka sitoutuvat yhteisiin ilmastotavoitteisiin. 

Kehitimme katsantokaudella myös asiakkaillemme kiertotalouteen perustuvia palveluja, jotka auttavat heitä pienentämään ja kartoittamaan omaa hiilijalanjälkeään.

Sosiaalisen vastuun osalta panostimme katsantokauden aikana erityisesti henkilöstöön. Laajensimme lounealaisten hyvinvointietuja ja esihenkilöstölle järjestettiin säännöllistä koulutusta muun muassa johtamistaidoista. Näillä toimilla rakennamme yhtenäistä yrityskulttuuria, joka tukee sekä Lounean strategisia tavoitteita, että kestävää kasvua.

Kiitokset ja katse tulevaisuuteen

Haluan kiittää jokaista Lounean työntekijää, kumppaneitamme ja asiakkaitamme poikkeuksellisen hienosta vuodesta. Yhdessä olemme saavuttaneet paljon ja rakentaneet vahvan pohjan tulevaisuudelle. Vuosi 2025 tuo varmasti mukanaan uusia haasteita ja mahdollisuuksia, mutta yhteisellä panostuksella ja sitoutumisella uskon, että tulemme jatkamaan menestystarinaamme. Olemme valmiita kohtaamaan tulevat haasteet ja viemään Lounean kohti entistäkin kirkkaampaa tulevaisuutta!

Taloudellinen katsaus

Liikevaihto, liiketulos ja kannattavuus

Konsernin liikevaihto oli 72,7 (66,3) miljoonaa euroa, josta jatkuvien palveluiden osuus oli 75,4 (69,8) %. Jatkuvan laskutuksen liikevaihdon kasvu oli 18,5 (9,1) % edelliseen tilikauteen verrattuna. Liikevaihto kehittyi suotuisasti erityisesti digitaalisen infrastruktuurin osalta. ICT-liiketoiminnan kertalaskutteinen print- ja it-laiteliikevaihto pienenivät yleisen markkinakehityksen vaikutuksesta.

Konsernin käyttökate oli 15,7 (13,5) miljoonaa euroa, 21,6 (20,3) % liikevaihdosta. Käyttökatteen kasvuun vaikuttivat pääasiassa jatkuvan liikevaihdon kasvu ja kulujen tehostamistoimet. Liikevoitto oli 4,5 (4,4) miljoonaa euroa, 6,2 (6,7) % liikevaihdosta. Liikevoittoon vaikuttivat Lounean kasvu- ja investointiohjelmasta johtuneet suurentuneet poistot 11,2 (9,0) miljoonaa euroa. Tilikauden tulos oli 1,2 (2,6) miljoonaa euroa, 1,6 (3,9) % liikevaihdosta. Tilikauden tuloskehitykseen vaikuttivat kasvaneet rahoituksen korkokulut sekä kertaluonteiset rahoituksen hankintaan liittyvät rahoituskulut.

Taloudellinen asema ja rahavirta

Liiketoiminnan rahavirta tilikaudella 1.1.-31.12.2024 oli 13,2 (12,6) miljoonaa euroa. Liiketoiminnan rahavirran kasvuun vaikuttivat myynnistä saadut asiakasmaksut. Toisaalta liiketoiminnan rahavirran kehitystä heikensivät kasvaneet rahoituksen korot ja rahoituskustannukset.

Konsernin taseen loppusumma oli 251,5 (196,5) miljoonaa euroa. Tilikauden tase sisälsi tilikaudella nostetun vaihtovelkakirjalainan 50 miljoonaa euroa ja siitä johtuvat korkovelat. Nettovelka oli 33,7 (37,8) miljoonaa euroa pois lukien vaihtovelkakirjalainan ja siitä johtuvat korkovelat. Käyttöomaisuusinvestoinnit rahoitettiin tulorahoituksen lisäksi vaihtovelkakirjalainalla. Konsernin omavaraisuusaste tilikauden lopussa oli 63,9 (58,2) % sisältäen oman pääoman ehtoisen vaihtovelkakirjalainan 50 miljoonaa euroa. Oma pääoma osaketta kohden oli 10,7 (11,0) euroa.

Investoinnit

Konsernin investoinnit aineellisiin ja aineettomiin hyödykkeisiin olivat 47,7 (39,2) miljoonaa euroa. Investoinnit kohdistuivat digitaaliseen infrastruktuuriin eli valokuituverkkojen ja mobiiliverkon mastojen rakentamiseen uusille ja Lounean olemassa oleville rakentamisalueille.

Tutkimus- ja kehitystoiminta

Tilikauden aikana yhtiö on jatkanut uusien tuotteiden ja palveluiden kehittämistä. Tärkeimmät tehdyt panostukset on tehty Lounea Lab kehitysyksikköön Lounea WiFi-palvelun tuotteistukseen. Lounea Lab:n odotetaan tuottavan liiketoiminnallista hyötyä tulevina tilikausina uusien innovatiivisten tuotteiden ja palveluiden muodossa. Kehityksestä aiheutuneet kulut olivat 91 tuhatta euroa.

Henkilöstö

Konsernin henkilöstömäärä oli tilikaudella keskimäärin 332 (314) henkilöä. Tilikauden päättyessä konsernin henkilöstömäärä oli 323 (336) henkilöä.

  2024 2023
Henkilöstö keskimäärin kauden aikana 332 314
Työsuhde-etuuksista aiheutuvat kulut (000 €) 22 607 22 163

Johto ja hallinto

Konsernin johtoryhmä koostui seuraavista henkilöistä:

Veli-Matti Viitanen, Toimitusjohtaja (CEO)
Pauliina Leimu, CFO
Hanna Rinne, Henkilöstöjohtaja
Harri Suokko, Kehitysjohtaja
Juha Häkämies, Toimitusjohtaja Lounea Palvelut Oy
Petri Syväjärvi, Toimitusjohtaja Lounea Yritysratkaisut Oy

Lounea Oy:n hallituksen muodostivat puheenjohtaja Olli Raunio, varapuheenjohtaja Immo Sundholm sekä jäsenet Petri Niemi, Jaana Kyyrä, Jouni Hautala ja Jari Stenberg.

Lounea Oy:n hallintoneuvostoon kuului 17.5.2024 pidetyn yhtiökokouksen jälkeen puheenjohtaja Järvi Olli, varapuheenjohtaja Ilmanen Elina sekä jäsenet Forsman Milla, Halkilahti Jaakko, Ilola Siv, Inna Lauri, Jokinen Vesa, Karlsson Hannu, Kolattu-Tolvi Outi, Kontio Juha, Kulmala Katri, Laasonen Arttu, Leikko-Saarinen Virve, Lempiäinen Mikko, Lähteenkorva Jaana, Mattila Hannu, Nuotio Johannes, Pihlava Harri, Pättiniemi Johanna, Rantala Mika T., Rasilainen Anni, Riihimäki Riikka, Ruohonen Kirsi, Ryhtä Esa, Ryhtä Riitta, Salokangas Jari, Simola Juha, Siviranta Petri, Teuri Maarit ja Virtanen Mikko.

Rakenne- ja rahoitusjärjestelyt

Lounea Net Oyj solmi OP Suomi Infra -rahaston kanssa 12.12.2023 50 miljoonan euron vaihtovelkakirjalainan konsernin valokuituinvestointien rahoittamiseen. Laina nostettiin vuoden 2024 aikana. Vaihtovelkakirjalaina on luonteeltaan oman pääoman ehtoinen OYL 12 luvun mukaisesti. Vaihtovelkakirjalainan ehtojen mukaisesti Lounea Net Oyj:n ainoa osakas Lounea Oy on tehnyt päätöksen 21.12.2023 erityisten oikeuksien antamisesta. Oikeuksilla annettavien osakkeiden lukumäärä on enintään 275 000 kappaletta. Vaihtovelkakirjalainassa on osakekohtaisen hinnan muodostuksen suhteen erilaisia konvertointimahdollisuuksia eri tilanteissa. Lainasta maksettava kassakorko on 7 %. Osana rahoitusjärjestelyä Lounea-konsernin rakennetta uudistettiin niin, että Lounean operatiiviset liiketoimintayhtiöt Lounea Palvelut Oy ja Lounea Yritysratkaisut Oy siirtyivät liiketoimintasiirrolla 1.1.2024 alkaen uuteen Lounea Net Oyj:öön, jonka Lounea Oy omistaa 100 prosenttisesti. Rakennejärjestelyllä ei ole vaikutusta Lounean operatiiviseen liiketoimintaan.

Lounea tiedotti 30.5.2024 ostavansa Rauman Energian valokuituverkon palveluliiketoiminnan. Rauman Energian valokuituliiketoiminta siirtyi osaksi Lounea Palvelut Oy:tä 1.7.2024 alkaen.

Lounea tiedotti 25.6.2024 ostavansa liiketoimintakaupalla Vakka-Suomen Puhelimen Nakkilan ja Noormarkun kuituverkot. Liiketoiminta siirtyi osaksi Lounea Palvelut Oy:tä 1.7.2024 alkaen.

Lounea Oy myi Softera Oy:n 43,5 % omistuksensa 28.6.2024. Softeran myyntivoitto emoyhtiössä, 2,9 miljoonaa euroa, on esitetty liiketoiminnan muissa tuotoissa. Softeran myyntivoitto konsernissa, 2,1 miljoonaa euroa, on esitetty rahoituserissä, osuudessa osakkuusyhtiöiden tulos.

Lounea tiedotti 3.7.2024 ostavansa Kalajoen Kuitu Oy:n koko osakekannan. Kalajoen Kuitu Oy:stä tuli Lounea Palvelut Oy:n tytäryhtiö 1.7.2024 alkaen.

Osakkeet ja osakkeenomistajat

Lounea Oy:n osakepääoma tilikauden lopussa oli 2.532.153 (2.532.153) euroa. Osakkeiden kokonaismäärä oli 10.378.010 (10.378.010). Tämä sisältää yhtiön hallussa 31.12.2024 olleet 676.513 (521.848) osaketta, mikä vastaa 6,52 (5,03) % kokonaisosakemäärästä. Osakkeiden osakasrekisteriin kirjatut osakekaupat tilikauden aikana 165.799 (52.200) kappaletta edustivat 1,60 (0,50) % osakekannasta. Näiden kauppojen keskihinta oli 11,01 (9,58) euroa. Muiden osakerekisteröintien osakemäärä tilikauden aikana 68.051 (71.793) kappaletta edustivat 0,66 (0,69) % osakekannasta.

Yhtiökokous

Lounea Oy:n 21.5.2024 pidetty varsinainen yhtiökokous vahvisti tilinpäätöksen ja myönsi hallituksen jäsenille ja toimitusjohtajalle vastuuvapauden tilikaudelta 2023.

Yhtiökokous päätti hallituksen ehdotuksen mukaisesti, että Lounea Oy jakaa tuloksestaan osinkona 0,27 € osakkeelta. Yhtiön maksuvalmius oli hyvä, eikä ehdotettu varojen jako vaarantanut hallituksen näkemyksen mukaan yhtiön maksukykyä. Osinko maksettiin 27.5.2024 alkaen.

Yhtiökokous päätti Lounea Oy:n valmistelevan toimikunnan ehdotuksen mukaisesti, että hallintoneuvoston jäsenmäärä toimikaudella 2024–2025 on 30 jäsentä. Lounea Oy:n hallintoneuvoston erovuorossa olleiden jäsenten tilalle valittiin seuraavat henkilöt (toimikausi 2024–2027): Jokinen Vesa, Ruohonen Kirsi, Ryhtä Riitta, Salokangas Jari, Simola Juha, Virtanen Mikko, Järvi Olli, Ilola Siv, Rasiainen Anni, Katri Kulmala sekä Harri Pihlava (toimikausi 2024–2025).

Yhtiökokous päätti valmistelevan toimikunnan esityksen mukaisesti, että hallintoneuvoston ja hallintoneuvoston työvaliokuntien jäsenten palkkiot vuonna 2024 ovat puheenjohtajan osalta 350 euroa kokoukselta ja hallintoneuvoston jäsenille 175 euroa kokoukselta. Matkakorvausta suoritetaan valtion matkustussäännön mukaisesti. Valmistelevalle toimikunnalle maksetaan palkkiot samalla tavalla.

Yhtiökokous päätti, että yhtiön tilintarkastajana jatkaa KHT-yhteisö KPMG Oy Ab, päävastuullisena tilintarkastajana Markku Valli. Tilintarkastajalle maksetaan palkkiot ja matkakulut laskun mukaan.

Valmistelevaan toimikuntaan osakkeenomistajien edustajiksi valittiin Kirsti Kirjonen ja Matti Alasentie.

Yhdenvertaisuuslain 8 §:n mukaan ketään ei saa syrjiä iän perusteella. Yhdenvertaisuuslain 25 §:n mukaan yrityksen sääntöjen syrjivä määräys on mitätön. Yhdenvertaisuuslain edellä mainittujen säännösten vuoksi yhtiökokous hyväksyi, että yhtiön yhtiöjärjestyksen 8 §:stä poistetaan hallituksen ja hallintoneuvoston jäsenten ikärajoitusta koskeva kohta (ikäpykälä). Yhtiökokous hyväksyi myös, että yhtiöjärjestyksen 11 §:ää muutetaan siten, että hallituksen niin päättäessä yhtiökokous voidaan järjestää kokonaan ilman kokouspaikkaa (etäkokous).

Yhtiökokous valtuutti hallituksen päättämään enintään 700.000 oman osakkeen hankkimisesta yhdessä tai useammassa erässä. Omia osakkeita voidaan valtuutuksen nojalla hankkia vain vapaalla omalla pääomalla. Osakkeet hankitaan hankinta-ajankohdan markkinahintaan tai muuten markkinoilla muodostuvaan hintaan. Hankintahinnan pitää kuitenkin olla vähintään 9,0 euroa ja enintään 13,0 euroa kappaleelta. Omia osakkeita voidaan hankkia muuten kuin osakkeenomistajien omistamien osakkeiden suhteessa (suunnattu hankkiminen). Hallitus voi päättää kaikista muista omien osakkeiden hankkimisen ehdoista. Valtuutus kumoaa varsinaisen yhtiökokouksen 17.5.2023 antaman valtuutuksen päättää omien osakkeiden hankkimisesta. Valtuutus on voimassa 18 kuukautta yhtiökokouksesta lukien.

Yhtiökokous valtuutti hallituksen päättämään osakeannista yhdessä tai useammassa erässä, joko maksua vastaan tai maksutta. Hallitus voi päättää joko antaa uusia osakkeita tai luovuttaa yhtiön hallussa olevia omia osakkeita. Annettavien osakkeiden määrä voi olla yhteensä 930.000 osaketta, mikä määrä vastaa noin 9 % yhtiön kaikista osakkeista kokouskutsupäivän tilanteen mukaan. Valtuutus oikeuttaa hallituksen päättämään kaikista osakeannin ehdoista, mukaan lukien oikeuden osakkeenomistajien merkintäetuoikeudesta poikkeamiseen. Osakkeita voi käyttää vastikkeena yrityskaupoissa, osana yhtiön kannustinjärjestelmää tai
muihin hallituksen päättämiin tarkoituksiin. Valtuutus on voimassa 18 kuukautta yhtiökokouksesta lukien. Valtuutus kumoaa aikaisemmat käyttämättömät osakeantia koskevat valtuudet.

Lähipiiritapahtumat

Konsernin lähipiiriin kuuluvat emoyritys sekä tytär- ja osakkuusyritykset. Lähipiiriin luetaan myös hallituksen jäsenet, toimitusjohtaja ja johtoryhmän jäsenet. Lähipiiriin luetaan myös näiden henkilöiden läheiset perheenjäsenet ja yhteisöt, joissa näillä edellä mainituilla henkilöillä on määräysvalta tai yhteinen määräysvalta. Lounean avainhenkilöiden omistama sijoitusyhtiö Harman Invest Oy on edellä mainituin perustein Lounea Oy:n lähipiiriyhtiö. Luettelo tytäryhtiöistä ja osakkuusyrityksistä on esitetty liitetiedossa 22. Konsernirakenne.

Harman Investin tarkoituksena on sitouttaa Lounean avainhenkilöt. Lounean lainat Harman Investille 31.12.2024 olivat yhteensä 3 850 797 euroa. Velan lyhennys tapahtuu vuosittain ja laina-aika on kymmenen vuotta. Velan vakuutena ovat Harman Invest Oy:n omistamat Lounea Oy:n osakkeet. Lounea Oy on myöntänyt johtoryhmän jäsenille ja avainhenkilöille lainaa Harman Invest Oy:n osakkeiden hankintaa varten. Lainat johtoryhmän jäsenille ja avainhenkilöille 31.12.2024 olivat yhteensä 813 714 euroa. Velan lyhennys tapahtuu vuosittain ja laina-aika on kymmenen vuotta. Velan vakuutena ovat johtoryhmän jäsenten ja avainhenkilöiden omistamat Lounea Oy:n osakkeet.

Tilikauden lähipiiritapahtumat liittyvät Lounean ja osakkuusyhtiöiden FNE Finland Oy:n ja Softera Oy:n välisiin tavanomaisiin liiketapahtumiin. Lähipiirin kanssa toteutetut transaktiot vastaavat ehdoiltaan riippumattomien osapuolten kanssa tehtäviä liiketoimia. Lähipiirin kanssa ei ole ollut tavanomaisesta poikkeavia liiketoimia. Lähipiiriliiketoimet on esitetty liitetiedoissa 24. Liiketoimet lähipiirin kanssa.

Ympäristö

Lounea kehittää energiatehokasta ja vähäpäästöistä digitaalista infrastruktuuria, joka tukee kestävän kehityksen periaatteita. Valokuituverkot ovat pitkäikäisiä ja mahdollistavat optimaalisen tiedonsiirron, vähentäen tarpeetonta liikennöintiä ja energiankulutusta. Lounea on sitoutunut vähentämään liiketoiminnan ympäristövaikutuksia ja tukemaan asiakkaiden päästövähennyksiä.

Hiilijalanjäljen pienentämiseksi Lounea on siirtynyt käyttämään 100 % uusiutuvaa sähköä, optimoinut laitetilojen energiatehokkuutta hyödyntämällä vapaajäähdytystä ja investoinut aurinkopaneeleihin. Asennusautot käyttävät pääosin uusiutuvaa polttoainetta, ja ilmastotavoite ulottuu myös toimitusketjun hiilijalanjäljen pienentämiseen.

Riskit ja epävarmuustekijät

Digitaalinen infrastruktuuriliiketoiminta on pitkäjänteistä ja tietoliikenneyhteydet ihmisten perustarve. Rakennetun valokuituverkon käyttöaste ja keskimääräinen asiakaslaskutus vaikuttavat merkittävästi sekä lyhyen että pitkän aikavälin tuloskehitykseen. Valokuituverkon toimintavarmuus on keskeinen edellytys asiakastyytyväisyyden ja liiketoiminnan menestyksen varmistamiseksi.

Osaava ja motivoitunut henkilöstö on yksi yhtiön tärkeimmistä voimavaroista. Lounea tukee henkilöstön urakehitystä ja yhteisöllisyyttä varmistaakseen menestyksen tulevaisuudessakin. Alihankkijoiden ja yhteistyökumppaneiden käyttö vaatii koko toimitusketjun riskien huomioimista, aina hinnoittelusta aikataulutukseen.

Kyberturvallisuuden merkitys korostuu joka alalla entisestään, sillä ulkoisia tietoturvauhkia on paljon. Lounea parantaa jatkuvasti kybervalmiuttaan kouluttamalla henkilöstöään mahdollisten tietoturvauhkien varalta sekä teettämällä tietoturva-auditointeja. Yhtiön toiminta ei sisällä merkittäviä ympäristöriskejä.

Yhtiön nykyinen strategia perustuu suurien investointien tekemiseen digitaalisen infrastruktuurin liiketoiminnassa. Investointitehokkuus ja investointien kannattavuus ovat yhtiön tuloskehityksen kannalta olennaisia.

Investointien rahoituskustannukset ovat nousseet voimakkaasti vuodesta 2022 alkaen korkomarkkinoiden muutosten myötä, ja täten yhtiö päivittää omia talousennusteitaan olemassa olevaan markkinatilanteeseen peilaten. Rahoitusriskejä hallitaan koronvaihtosopimuksin.

Omaisuuden vakuutusturva tarkastetaan vuosittain, ja se on kattavalla tasolla. Yhtiön sisäinen valvonta on järjestetty talouden kontrollien lisäksi sisäisellä ohjaus- ja johtoryhmätoiminnalla.

Merkittävimmät oikeudelliset asiat

Lounea -konsernissa ei ole vireillä sellaisia oikeudenkäyntejä eikä muita hallituksen tiedossa olevia olennaisia juridisia riskejä, jotka vaikuttaisivat olennaisesti yrityksen tulokseen.

Korkein oikeus antoi 23.1.2025 ratkaisunsa Lounean yhtiöjärjestykseen kirjattua lunastuslauseketta koskevassa asiassa. Päätöksen mukaan käräjäoikeuden ja hovioikeuden aiemmat tuomiot kumottiin ja Lounea Oy:n yhtiökokouksen 20.5.2019 pöytäkirjan kohdassa 18 tekemä päätös yhtiöjärjestyksen 15 §:n muuttamisesta julistettiin pätemättömäksi.

Tilinpäätöksen päättymisen jälkeiset olennaiset tapahtumat

Lounean kaikki valokuituliiketoiminnan asiakkuudet keskitettiin Lounea Palvelut Oy:lle 1.1.2025 alkaen. Vuonna 2024 valokuituliiketoiminnan yritysasiakkaat olivat osa Lounea Yritysratkaisut Oy:tä.

Lounea tiedotti 3.1.2025 tehneensä strategisen kumppanuussopimuksen Voimatelin kanssa, minkä myötä yhtiö ulkoisti asennustoimintansa Voimatelille 1.2.2025 alkaen. Järjestely oli osa yhtiön strategiaa, joka keskittyy kestävään kasvuun ja asiakaskokemuksen parantamiseen. Kumppanuus Voimatelin kanssa mahdollistaa Lounean resurssien keskittämisen valokuituverkon laadun ja palveluiden innovatiiviseen kehittämiseen.

Lounea-konserniin perustettiin uusi yhtiö Lounea Talokuidut Oy 19.1.2025. Lounea Talokuidut Oy on Lounea Net Oyj:n 100 % omistama tytäryhtiö.

Lounea tiedotti 29.1.2025 solmineensa 148 miljoonan euron rahoituspaketista Danske Bank A/S:n ja Nordean kanssa. Sovittu rahoituspaketti mahdollistaa Lounean nykyisen kasvusuunnitelman toteuttamisen, minkä lisäksi yhtiö uudelleenjärjestelee aiempia lainojaan.

Kalajoen Kuitu Oy fuusioitui Lounea Palvelut Oy:öön 28.2.2025.

Liiketoimintanäkymät

Kuluvalla strategiakaudella Lounea panostaa infrastruktuuriliiketoiminnan kasvuun investoimalla merkittävästi valokuituverkon kattavuuden laajentamiseen sekä valokuidun tuomiseen mahdollisimman lähelle asiakasta muun muassa kerrostaloissa. Verkkoon liitettyjen kotitalouksien, yritysten ja julkisten kiinteistöjen määrän lisääntyminen kasvattaa tasaisesti yhtiön liikevaihtoa. Jatkuvuutta liikevaihdon kehitykseen tuo Lounean poikkeuksellisen korkea asiakaspysyvyys.

Esitys tilikauden voiton käsittelystä

Lounea Oy:n oma pääoma oli taseen 31.12.2024 mukaan 67 489 867 euroa ja jakokelpoiset varat 19 400 607 euroa, josta tilikauden voitto oli 2 659 653,34 euroa. Hallitus esittää yhtiökokoukselle, että Lounea Oy jakaa tuloksestaan osinkona 0,27 € osakkeelta. Yhtiön maksuvalmius on hyvä, eikä ehdotettu varojen jako vaaranna hallituksen näkemyksen mukaan yhtiön maksukykyä.

Taloudellinen tiedottaminen vuonna 2025

Lounea Oy julkaisee taloudellisen tiedottamisen seuraavasti

  • Puolivuosikatsaus elokuun 2025 aikana
  • Tilinpäätös ja toimintakertomus vuodelta 2025 maaliskuun 2026 aikana

Lisätiedot

Toimitusjohtaja Veli-Matti Viitanen, veli-matti.viitanen@lounea.fi, 029 7070 275

Liite: Tilinpäätöstiedote kokonaisuudessaan, sisältäen taulukot
Lisätietoa: Lounean Vuosikertomus 2024 : https://sijoittajille.lounea.fi/raportit-ja-esitykset/