Lounean tietoliikenneverkon ja palvelinten toiminta sähkökatkotilanteissa
Energia-ala ja viranomaiset valmistelevat toimia mahdollisen sähköpulan varalta talveksi 2022–2023. Tietoliikenneverkot vaativat toimiakseen sähköä, joten toteutuessaan häiriöt sähkön jakelussa heijastuvat myös niihin. Lounea on varmistanut kiinteän tietoliikenneverkkonsa ja tukiasemiensa virransyötön määräysten mukaisesti. Lounean valokuituverkko toimii kaikille asiakkaille jopa useamman tunnin sähkökatkoksen yli ja palvelut ovat saavutettavissa kunhan asiakkaan päätelaite saa virtaa.
Riski sähkökatkoksiin lisääntyy talvea kohden mentäessä. Jos Suomen oma sähköntuotanto ja -tuonti eivät tuolloin kykene kattamaan kulutusta, saatetaan jakelua joutua rajoittamaan. Tällöin Suomen kantaverkkoyhtiö Fingrid ohjeistaa paikallisia jakeluverkkoyhtiöitä katkaisemaan sähkönjakelun.
Sähkökatkot ovat viimeinen sähköpulassa käytettävä keino
Kuluttajiin kohdistuvat sähkökatkot ovat viimeisimpiä toimenpiteitä, joita sähköpulassa tehdään. Ennen sähkökatkoksia on tehty jo joukko muita toimia, kuten käynnistetty häiriöihin varattuja varavoimalaitoksia. Sähköpulatilanteessa Fingrid hoitaisi ja johtaisi sähköjärjestelmän toimintaa järjestelmävastuunsa mukaisesti. Jokainen voi kuitenkin osaltaan ehkäistä sähköpulan syntymistä vähentämällä sähkönkäyttöä omassa arjessaan.
Nykyisen tiedon valossa sähkökatkot toteutettaisiin enimmillään kahden tunnin katkoina. Aiheesta lisätietoja saa suoraan Fingridin verkkosivuilta: https://www.fingrid.fi/kantaverkko/tietoa-sahkopulasta/
Tämänhetkisten tietojen mukaan katkot eivät tule kohdistumaan kriittiseksi luokiteltuihin kohteisiin. Tällaisia ovat esim. poliisi, pelastuslaitos, energiantuotanto- ja jakelulaitokset valvomoineen, sairaalat, vesihuolto, viranomaisviestinnässä käytettävät tukiasemat ja Yle. Lounea työskentelee asian parissa alan toimijoiden, viranomaisten ja sähköyhtiöiden kanssa.
Lounean kiinteä tietoliikenneverkko ja palvelinsalit toiminnassa sähkökatkon aikana, mutta käyttö edellyttää varavoimaa kodeissa tai toimistolla
Lounean omat palvelinsalit toimivat tarvittaessa useita tunteja varavoimalla, eikä valtakunnan verkoissa tapahtuvat sähkökatkot siten häiritse niissä olevia laitteita. On kuitenkin huomioitava, että pääsy verkkoon on myös riippuvainen asiakkaan päätelaitteen toiminnasta, joka ei katkon sattuessa saisi sähköverkosta virtaa. Jos varavoimaa on saatavilla, verkon palvelut ovat käytettävissä.
Kun sähkön jakelu katkon jälkeen palautuu, myös Lounean palvelut palautuvat normaaleiksi. Kriittisten kohteiden sähkönsaanti on Lounealla turvattu useiksi viikoiksi varavoimakoneiden avulla.
Tilanteeseen voi varautua omilla toimenpiteillä
Jos sähkökatkoksiin joudutaan turvautumaan, kannattaa yksityishenkilön varautua niihin pitämällä puhelin ja varavirtalähde ladattuina. Kaksituntisen sähkökatkon aikana puhelimella voi normaalisti soittaa ja lähettää tekstiviestejä, mutta nettiin pääsee vain hyvin rajoitetusti. Myöskään sähköä käyttävät laitteet, kuten tietokone, kodin WiFi-reitittimet ja televisio, eivät ilman varavoimaa toimi.
Yritysten on hyvä huomioida, että tyypillisesti toimisto- tai tuotantorakennuksissa on vain harvoin saatavilla varavoimaa, jolloin kaikki sähköä vaativa työ joudutaan sähkökatkon ajaksi keskeyttämään. Yritysten on hyvä tarkastella mahdollisuutta hajauttaa toimintaansa alueellisesti, ennakoida katkon vaikutukset liiketoimintaan ja selvittää varavoiman saatavuutta.
Tiedotamme mahdollisista tietoomme tulevista katkoista ja niiden vaikutuksista aina verkkosivuillamme. Asiakaspalvelumme palvelee sähkökatkojenkin aikana kuluttajia numerossa puh. 0800 30300 (ark. klo 8.30-16.30), ja yrityksiä numerossa 0800 30301 arkisin klo 8-16.